UČESNICI FESTIVALA

Gosti festivala

Petar Meseldžija

Meseldžija je rođen u Novom Sadu 1965. Karijeru je počeo 1981, kao autor stripa „Krampi“ objavljeno u strip magazinu „Stripoteka“. Studirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Tokom studija je nastavio da radi na stripu, a od 1992. počeo je da radi kao ilustrator. Od 1983 je izlagao je svoje radove, u saradnji sa drugim umetnicima u Jugoslaviji, Holandiji i SAD.[2]. Meseldžijinu prvu knjigu „Piter Enkorak“, objavila je Mladinska knjiga iz Slovenije 1991. godine. Prvu samostalnu izložbu ilustracija i slika imao je u galeriji u Amsterdamu.

Ilustrovao je knjigu „Kralj Artur i vitezovi okruglog stola“, jedan je od ilustratora knjige „Srpske narodne bajke“ (2011), knjige o Srpskoj mitologiji (2012) i autor je stripa „Esmeralda i druge priče“ (2012). Ilustrovao i napisao je knjigu „Legenda o Baš Čeliku“ baziranu na srpskoj narodnoj pripovetki Baš-Čelik (objavljena u Srbiji 2008. i SAD 2010). U 2015-toj objavljena je „Knjiga o Divovima“ koju je Petar Meseldžija ilustrovao i napisao.

Smatra se jednim od najboljih svetskih ilustratora. Neki od najvećih likovnih uzora Meseldžije su Uroš Predić i Paja Jovanović. Čest izvor inspiracije i motiva Meseldžije su srpske bajke, epske pesme i mitovi.

Njegov originalni radovi se nalaze u privatnim kolekcijama u Srbiji, Holandiji, Nemačkoj i SAD.

Živi i radi u Holandiji od 1991. godine.

Nagrade

Dobitnik je velikog broja nagrada iz oblasti ilustracije, među koje spadaju[4]:

plaketa „Zlatno pero Beograda“,
nagrada „Maksim“ u Zaječaru,
jedna zlatna i dve srebrne nagrade „Spektrum“ u SAD
nagrada žirija na 59. svetskoj konvenciji naučne fantastike u Filadelfiji 2001. godine.

NKC

branko