UČESNICI FESTIVALA

Gosti festivala

Dejan Stojiljković

Dejan Stojiljković je srpski pisac i strip scenarista rođen 1976. godine u Nišu, autor romana Konstantinovo raskršće s kojim je ušao u najuži izbor za NIN-ovu nagradu i dobio nagrade Miloš Crnjanski i Svetosavski pečat.

Objavio je zbirku proze Leva strana druma (SKC Niš, 2007, Medivest Niš 2010), zbirku priča inspirisanih mitovima i legendama rokenrola pod nazivom Low Life (NKC, 2008, edicija „Tragači“, Medivest Niš 2013) i istorijski roman Konstantinovo raskršće (IP Laguna, Beograd,2009), koji je postao bestseler i prodat u više od 70.000 primeraka, a do sada je preveden na ruski, makedonski, slovački, francuski i engleski. U martu 2012. objavio je roman Duge noći i crne zastave (IP Laguna, Beograd) a u oktobru 2013. istorijski roman Znamenje anđela (IP Laguna, Beograd) a u oktobru 2014. roman o Ivi Andriću Kainov ožiljak (IP Laguna, Beograd) koji je napisao u četiri ruke zajedno sa Vladimirom Kecmanovićem.

Autor je nekoliko strip scenarija među kojima i strip-adaptacije romana Konstantinovo raskršće gde je sarađivao sa crtačima Draganom Paunovićem i Aleksom Gajićem. Dramski program Radio Beograda adaptirao je njegovu novelu Lopuže poput nas u radio-dramu koja je premijerno izvedena novembra 2008.

Prvi je laureat nagrade za strip teoriju Nikola Mitrović Kokan.

Bio je redovan je saradnik internet magazina za popularnu kulturu PopBoks a piše i za Politiku, Urban Bug, Večernje novosti, Nacionalnu reviju Srbija, Vodič za život...

Idejni je tvorac i jedan od osnivača Treš festa, festivala andergraund književnosti koji se održavao u Nišu.

Od 2012. je ekskluzivni autor izdavačke kuće „Blooming Twig Books“ iz Nju Jorka.

Proza mu je prevođena na engleski, ruski, makedonski, italijanski, francuski, slovački i grčki.

Od 2012. godine je urednik za prozu u časopisu Gradina

Član je književne grupe P-70 i Srpskog književnog društva.

Živi u Nišu.

PRIJATELJI FESTIVALA

Čarobna knjiga
Makondo
System Comics
Forma B
Komiko
SKCNS
Dibidus
Besna Kobila

NKC

branko