UČESNICI FESTIVALA

Gosti festivala

Vladimir Vesović

Vladimir Vesović (Beograd, 6. februar 1956) je srpski likovni umetnik (stripar, ilustrator, animator), scenarista, urednik i pedagog. Diplomirao je Višu pedagošku školu u Beogradu, likovni odsek, a zatim Akademiju umetnosti u Novom Sadu, odsek grafika. Član je Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Srbije. Živi u Beogradu.

Profesionalno je debitovao u stripu 1980. godine u beogradskim časopisima Student i Mladost, a od tada neprekidno objavljuje i izlaže u zemljama bivše Jugoslavije i inostranstvu. Pored stripova u najbitnijim jugoslovenskim izdanjima kao što su Ju strip, Kekec i RS magazin, dosta se bavio i knjiškom i novinskom ilustracijom — za srpske narodne bajke, Luisa Kerola, Dž. R. R. Tolkina, Dragana Orlovića, Jovu Kneževića, kao i za savremenu naučnu fantastiku u časopisima Sirijus (Zagreb), Emitor (Beograd) i Alef (Novi Sad).

Koautor je stripa „Točak“ sa Goranom Skrobonjom i Draženom Kovačevićem, ostvarenja koje je 2000. pobedilo na međunarodnom takmičenju izdavačke kuće „Glena“ iz Francuskoj i postalo tamošnji serijal „La roue“.

Deo je tima prvog srpskog dugometražnog animiranog filma za odrasle, Alekse Gajića Technotise: Edit i ja.

Od 1992. vodi školu stripa „Đorđe Lobačev“ kao i „Otvorenu radionicu stripa i ilustracije“, prvo u Narodnom univerzitetu „Braća Stamenković“, a zatim u Studentskom kulturnom centru u Beogradu. Kao pedagog, urednik i mentor, Vesović je uticao na obrazovanje i opuse oko 200 autora Srbije i bivše Jugoslavije.

Važnije nagrade i priznanja

„Zlatno pero Beograda“, Beograd, 1988.
  • Dva puta nagrada za najboljeg pedagoga na „Dečjem oktobarskom salonu“, Beograd.
  • Prva nagrada na međunarodnom stripskom takmičenju kuće „Glena“, koautorski sa Skrobonjom i Kovačevićem, Francuska 2000.
  • Nagrada „Lazar Komarčić“ za najbolju domaću novelu objavljenu 2003. („Beli vitez“), koautorski sa Vladimirom Lazovićem
  • Dobitnik životne nagrade za doprinos srpskom stripu na balkanskoj smotri stripa u Leskovcu 2006.

NKC

branko