UČESNICI FESTIVALA

Gosti festivala

Aleksandar Sotirovski

Aleksandar Sotirovski (Bitolj, 1971) je makedonski stripski crtač i ilustrator. Pripada trećem talasu makedonskog stripa glavnog toka.Tvorac je mnogih poznatih stripova i ilustracija, a sarađuje sa makedonskim i svetskim produkcijama i izdavačima.

Biografija

Sotirovski je rođen u Bitolju, 1971. godine. Svoj prvi strip „Tainstveniot hram" napravio je 1988. a prvi objavljen strip „Don't Play with the Universe" izaša mu je u oktobru 1994. godine, u prvom broju stripske revije Klik!, čiji je bio osnivač i glavni i odgovorni urednik.

Autor je stripova „Životen skok", „Just one Fix!...", „Parketi", „Tunel", „Tajna na podzemnoto ezero", „Horizont", „Leminzi i Osamenost", rađenih uglavom po sopstvenom scenariju. Jedno vreme je radio i objavljivao karikaturalne table stripa u makedonskom Ilustriranom zabavniku.

Prema dramskom komadu "Dvajca vo Eden" Tomislava Osmanlija, Sotirovski je 1995. nacrtao strip od 62 table, objavljen u istoimenoj knjizi autora drame (izdanje NIP "Đurđa", Skoplje, 1995), pojavljujući se kao prvi makedonski crtač stripa napravljenog po pozorišnom predlošku, ali i stripa objavljenog u knjizi.

Svoje stripove objavljivao u makedonskim listovima Nova Makedonija, Blef i Mlad borec, kao i u časopisima Patagonija u Srbiji i Stripburger u Sloveniji.

Sotirovski se zanima i ilustracijama i karikaturom koje objavljuje u različitim rubrikama Nove Makedonije. Za svoje dečje slikovnice nekoliko puta je nagrađivan na konkursima fonda "Otvoreno društvo".

U februaru 2001. godine u nekoliko brojeva Pulsa izdaje stripsku priču "Mačke" po priči Tomislava Osmanlija. Na ovoj priči je u periodu "Tuš laboratorije" 1980-ih radio i Igor Toševski.

Zajedno sa kolegama iz najnovije makedonske strip generacije, Sotirovski je izlagao na Strip & Sound festivalu u Skoplju (1995), kao i na posebnim izložbama u rodnom gradu Bitolju.

U saradnji sa scenaristom i stripskim teoretičarem Borislavom Stanojevićem iz Beograda, Sotirovski je 1999. u posebnom albumu na engleskom jeziku, objavio je grafičku novelu "Kapetan Nitrat" sa nekoliko epizoda stripa o prvom balkanskom superjunaku sazdanom od zapaljive filmske nitro-trake. Ovaj album je prvi stripski album nekog makedonskog autora.

Njegovi stripovi su predstavljeni i na manifestacija „1,59" na Svetskom festivalu stripa u Angulemu, Francuska, u januaru 2000, a u oktobru iste godine izložio je neke od svojih stripova na autorskoj prezentaciji u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Živi i radi u Skoplju.

PRIJATELJI FESTIVALA

Čarobna knjiga
Makondo
System Comics
Forma B
Komiko
SKCNS
Dibidus
Besna Kobila

NKC

branko